Otyłość i jej wykładniki w jamie ustnej – przegląd piśmiennictwa

Kliknij autora aby wyszukać wszystkie publikowane przez niego artykuły:
Anna Lehmann-Kalata, Anna Surdacka, Edyta Ciężka-Hsiao



2/2013/XLI s. 57–61
Kliknij aby wrócić do spisu treści
57_2_41_2013.pdf
Cyfrowa wersja artykułu (plik PDF)

Fraza do cytowania: Lehmann-Kalata A., Surdacka A., Ciężka-Hsiao E. Otyłość i jej wykładniki w jamie ustnej – przegląd piśmiennictwa. Dental Forum. 2013;XLI(2):57–61.

W ciągu ostatnich lat, według Światowej Organizacji Zdrowia, otyłość osiągnęła rozmiary pandemii. Chorują nie tylko dorośli, lecz coraz częściej dzieci i młodzież. Jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie pokarmów, w szczególności wysoko przetworzonych węglowodanów. Tego typu pokarm, przyjmowany w znacznych ilościach, bez zachowania przerw między posiłkami, prowadzi również do negatywnych zmian w jamie ustnej. Wśród badaczy trwa dyskusja nad związkiem otyłości z próchnicą zębów, zapaleniem przyzębia a także kserostomią. Coraz więcej doniesień naukowych zwraca uwagę na zmiany w mikroflorze jamy ustnej w przebiegu otyłości. W pracy przedstawiono najnowsze poglądy na temat diagnostyki otyłości, wpływu choroby na stan twardych i miękkich tkanek jamy ustnej oraz jej wykładników występujących w ślinie, którą uważa się za doskonały materiał diagnostyczny.

Słowa kluczowe: stan jamy ustnej, otyłość, ślina, biomarkery otyłości.





Copyright © 1989–2018 Dental Forum. Wszelkie prawa zastrzeżone.